About hair - Article in dutch

Go down

About hair - Article in dutch Empty About hair - Article in dutch

Post  Anke Zekveld on Sat Jul 26, 2008 2:35 am

This article is written for the Koscha Kourant, the magazine of the dutch Stichting Blauwe Rus. It describes the dutch situation and was publisched at the end of 2007.


All about hair

Tekst Anke Zekveld met dank aan Ineke den Hollander stamboeksecretaris Neocat voor het controleren van de verstrekte informatieZadorinka Zimnij Denn, een van mijn poezen, is in de vorige Koschka kourant reeds aan u voorgesteld. Met haar kwam ook het onderwerp haarlengte en vererving van haarlengte naar voren. Dit punt dat ik vorige keer aangetipt heb, wil ik graag in dit artikel verder belichten.Als kind van een Russisch Blauw en Nebelung (welke geboren is uit Russisch blauw) is Zadorinka een mooie insteek van dit artikel waarin ik naast vererving van haarlangte in wil gaan op de regelgeving m.b.t. de weergave van dit genetische gegeven op de stamboom en wil kijken naar de practische uitvoering hiervan.Een beetje genetica – dominant en recessiefHaarlengte wordt, zoals vele kenmerken van mens en kat door de genen bepaald. Katten krijgen van beide ouders een gen mee dat de lengte van het haar bepaalt. Een korte vacht wordt bepaald door het gen dat met de letter L weergegeven wordt. Alle eigenschappen worden in de genetica met een letter aangegeven. De hoofdletter geeft aan dat een eigenschap dominant is.

Het langhaar gen, wordt aangeduid met l. Ja, de kleine letter.... de recessieve lengte (helaas voor mij als Nebelung fokker).

Een korthaar kat hoeft dus maar één gen voor korthaar te hebben om een korthaar kat te zijn en kan verborgen, als tweede, het gen voor langhaar dragen. Met andere woorden katten met als fenotype (= uiterlijk zichtbaar) korthaar kunnen als genotype (= genetische informatie) zowel LL als Ll hebben.

Bij een kat met langhaar kun je alleen ll als genotype hebben, om dat langhaar recessief is.Even een schematische weergave van de brij van woorden van hierboven.L

Gen voor korthaar wordt weer gegeven door hoofdletter L omdat het dominant is.

l

Gen voor langhaar wordt weer gegeven door de kleine letter l omdat het recessief isNaam

Fenotype = uiterlijk zichtbaar

Genotype = genetische informatie

Russische blauw

Korthaar

LL

Russisch blauw variant

Korthaar

Ll

Nebelung

Langhaar

ll

De kortheid, volheid, dubbelheid of pluizigheid van de vacht zegt niets over de mogelijkheid van de aanwezigheid van het langhaar gen. Mijn Zadorinka’s vacht is voor de moderne rus iets aan de lange kan, maar dit is niet zo vreemd, het haar van de Russische Rus is wel vaker iets langer is dan dat van de Nederlandse Rus. Een verschil in vacht dat waarschijnlijk spoedig tot het verleden behoort door import van Europese en Amerikaanse katten in Rusland. Natasha, russisch blauw variant en dochter van Zadorinka en Aleksandr (Nebelung met amerikaanse russen in de stamboom) heeft dan ook een veel kortere en dikkere vacht dan haar moeder.

Een bijzonder voorbeeld vind ik ook het verhaal van een goed gefokte en mooie brits korthaar met super korte pluche en 20 generaties van korthaar die de trotse moeder werd van een langhaar kitten. Een duidelijk geval van kortheid van de vacht zegt niets over de aanwezigheid van een langhaar gen en dit gen kan lang in lijnen zitten zonder dat het zich toont.Bij het “ontstaan” van de rus en ook verder in de geschiedenis van het ras zijn o.a. voor een gezonde genenpoel andere rassen gebruikt. Iets dat bij de meeste rassen het geval is, en hierdoor duikt niet alleen bij lijnen met “bijv. russische achtergrond” af en toe een langhaar op in nestjes. Daar is niets mis mee, het is een logisch gevolg van eerder genoemde factoren (c.q. het ontbreken van “God” in de creatie van een “zuiver” katten ras).
Anke Zekveld
Anke Zekveld

Posts : 1620
Join date : 2007-09-26
Age : 45
Location : Aalsmeer, the Netherlands

http://www.nebelung.nl

Back to top Go down

About hair - Article in dutch Empty Re: About hair - Article in dutch

Post  Anke Zekveld on Sat Jul 26, 2008 2:36 am

Een beetje genetica - verervingNu we gekomen zijn op het punt van de mogelijkheid van aanwezigheid van het langhaar-gen, volgt natuurlijk ook de vraag naar wanneer en hoe dat eruit komt. Omdat er momenteel nog geen testen voorhanden zijn waarmee de aanwezigheid van het langhaargen constateerd kan worden, blijft het registreren van het genotype van de kat op de stamboom de enige goede indicator waarmee men de kans kan berekenen om de gelukkige fokker te worden van een Nebelung of - als men dat niet wenst – van een korthaar (in geno of fenotype).Onderstaande tabel geeft een weergave van de kans op de geboorte van het genotype per kitten. Wiskundig gezien is de stelling dat een x% in een nestje lang of kort haar zou hebben niet draagkrachting, omdat de kans per kitten geheel losstaat van de kans per geheel.

Als je een munt opgooit heb je ieder keer een gelijke kans dat het kop of munt is, de verwachting dat het volgende keer munt is omdat het vorige keer kop was klopt logischerwijs niet. Of in het groot, bij de staatsloterij blijft de kans dat de jackpot op het lot Ac195402 valt, bij iedere trekking even groot. De kans neemt niet toe iedere maand, omdat dit nummer al 10 maanden niet de jackpot heeft gekregen.Terug naar het onderwerp, langhaar vererving bij katten. Het volgende kansberekeningsschema is van toepassing.Kittens die verwacht kunnen worden uit een dekkingen van Russisch Blauw, Russisch Blauw Variant en Nebelung.

Vader

Moeder

Nebelung

Russisch Blauw

Russisch blauw Variant

Nebelung

100% Nebelung

100% Russisch Blauw variant

50% Nebelung
50% Russisch Blauw variant

Russisch Blauw

100% Russisch Blauw variant

100 %Russisch Blauw

50% Russisch Blauw **
50% Russisch Blauw variant**

Russisch Blauw variant

50% Nebelung
50% Russisch Blauw variant

50% Russisch Blauw **
50% Russisch Blauw variant **

25% Nebelung
50% Russisch Blauw variant **
25% Russisch Blauw**

**onmogelijk visueel vast te stellen wie langhaar gen draagt .
Anke Zekveld
Anke Zekveld

Posts : 1620
Join date : 2007-09-26
Age : 45
Location : Aalsmeer, the Netherlands

http://www.nebelung.nl

Back to top Go down

About hair - Article in dutch Empty Re: About hair - Article in dutch

Post  Anke Zekveld on Sat Jul 26, 2008 2:36 am

Weergave op de stamboom/ weet wat u heeft.Na deze beschouwing van de het genetische aspect volgt natuurlijk het meer verenigings afhankelijke deel. Hoe geeft men e.e.a. weer op de stamboom. Mijns inziens is dit bij de onafhankelijke verenigingen bijzonder goed geregeld. Deze verenigingen erkennen de Nebelung, hebben een duidelijke regelgeving aangaande de russisch blauw variant en zien de mogelijkheid dat een onverwachte Rus de langhaar factor kan dragen.

Doordat zij vanuit deze aanname redeneren valt alles perfect op zijn plaats, net als bij de Abessijn/ Somali en de Siamees/ Balinees en kan in de stamboom het genotype m.b.t haarlengte weergeven worden.Tevens geven de verenigingen een handvat voor het vasthouden van overzicht in het genotype door vermelding hiervan op de stamboom en een fokadvies.Genotype


Geprefereerde partner door verenigingen

LL

Russisch blauw

Geschikt voor fok blauwe rus, mag ingezet worden voor Nebelung

Ll

Russisch blauw variant

Deze katten kunnen het beste ingezet worden voor de fok van Nebelung. Dit wordt ook als aantekening gegeven op de stamboom

ll

Nebelung

Alleen inzetbaar voor fok van Nebelung, paren met Russisch blauw mag, teneinde de genenpoel van de Nebelung te vergroten en het ras te verbeteren.

Eerder in dit artikel is al ingegaan op de mogelijkheid dat een Blauwe rus onverwacht langhaar blijkt te dragen, doordat een van zijn kittens langhaar heeft.

Als een Blauwe Rus, door geboorte van langhaar kittens, bezitter van het langhaar gen blijkt, valt deze kat genetisch gezien in de categorie Russisch Blauw variant. Op nieuw uit te geven stambomen waarop deze kat voorkomt wordt naast het ras, dan het kenmerk Variant bij deze kat geplaatst. Door deze toevoeging wordt het inzichtelijk op de stamboom wie een langhaarfactor bezit, en dat de kans bestaat dat uit deze lijn een langhaar kitten kan worden geboren.Fokkers met katten waar geheel onverwacht langhaar in de lijn blijkt te zitten, maar waarvan niet gesteld kan worden of hun kat daadwerkelijk het gen voor langhaar bezit (zie verervingsschema)

kunnen op deze wijze een goede bijdrage blijven leveren aan de genenpoel.

Het is dan duidelijk dat er een kans bestaat op langhaar kittens uit deze lijn, maar onnodige verkleining van de genenpoel wordt voorkomen, want dat zou ten nadele zijn van de rus en het langhaar gen doet geen afbreuk aan de gezondheid van de kat. Stambomen worden niet achteraf aangepast. Fokkers die kans op langhaar willen uitsluiten, kunnen door deze duidelijke weergave kiezen voor een kat van andere lijnen.N.B. Als je als eigenaar van een mogelijke variant kat enige zekerheid wil over aanwezigheid van het langhaar gen, is het kruisen van uw kat met een Nebelung momenteel de enige mogelijkheid tot helderheid. Maar de haarlengte van de kittens geeft geen 100% gegarandeerde uitslag, het toeval kan verkeren....

N.B. Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, mail ze dan naar info@nebelung.nl
Anke Zekveld
Anke Zekveld

Posts : 1620
Join date : 2007-09-26
Age : 45
Location : Aalsmeer, the Netherlands

http://www.nebelung.nl

Back to top Go down

About hair - Article in dutch Empty Re: About hair - Article in dutch

Post  Jannanas on Sat Jul 26, 2008 3:13 am

Thanks Anke for posting it here, it's quite handy and very interesting!
Jannanas
Jannanas

Posts : 238
Join date : 2008-06-09
Age : 38
Location : Antwerp, Belgium

http://www.catography.be

Back to top Go down

About hair - Article in dutch Empty Re: About hair - Article in dutch

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum